Hebben we wat geleerd van De Luizenmoeder?


Algemeen / vrijdag, maart 16th, 2018

De complete cast van De Luizenmoeder zat gisteren aan tafel bij De Wereld Draait Door. Om terug te blikken op het formidabele succes, nu de eerste reeks er zo goed als op zit. Alleen juf Helma (actrice Leny Breederveld) ontbrak. Zij moest elders optreden. Helaas. Want zij was bij ons thuis uiteindelijk de held van de serie, meer nog dan juf Ank.

Omdat Helma zo volledig zichzelf was en nuchter bleef in die op hol geslagen wereld om haar heen. Meestal dan. Zij was gewoon vóór Zwarte Piet, rookte een shaggie uit het raam van de klas, stapte bij oudergesprekken doodleuk op als de directeur weer iets te idioots had bedacht en shockeerde graag. ,,Wat hoor ik, hebben er twee kleuters liggen neuken?” Die zin schalt sinds de bewuste aflevering over Lentekriebels heel vaak bij ons door het huis.

Ik heb afgelopen weken al een paar keer over De Luizenmoeder geschreven. Maar toch besloot ik tijdens DWDD dat er nog één column moest komen. Vanwege een zinnetje dat juf Ank/Ilse Warringa tegen Matthijs van Nieuwkerk uitsprak. Namelijk dat ze nog altijd geen verklaring had voor het succes. Behalve dan misschien ‘herkenbaarheid’. Daarom wil ik graag uitleggen wat míj zo trof in de serie.

Herkenbaar was ie zeker, tot in zijn diepste vezels. Wij kijkers kregen een genadeloze lachspiegel voorgehouden. Of we nu wilden of niet, we moesten gieren om onszelf, onze sociale klunzigheid en knulligheid, ons ongemak en de doorgeslagen hysterie en polarisatie over zo’n beetje alles in dit land. Maar belangrijker: niemand ontkwam. Doorgeslagen links werd net zo hard te kakken gezet als uitermate rechts. Politiek correct werd incorrect en vice versa. En dat in die alledaagse jungle van het schoolplein.

Mét thema’s uit het leven gegrepen. Want Nancy/Bianca Krijgsman kon het zich bij DWDD niet voorstellen, maar het project Lentekriebels bestaat dus al jaren, óók in groep 3. Volgende week is het weer zover. Vanmorgen was er op de school van mijn kinderen een informatiebijeenkomst om eventuele vragen en onrust bij de ouders weg te nemen. De eerste grappen over pielemuis en voorbips kwamen alweer langs in de klassenapps.

Dus bedankt De Luizenmoeder, voor alles. En nu hoop ik van harte dat wij met z’n allen iets hebben geleerd van de serie en meer gaan relativeren en vooral vaker grinniken om onszelf. Al vermoed ik dat juf Helma nu smalend zou lachen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *