Wat marketeers van De Luizenmoeder kunnen leren


Algemeen / zaterdag, februari 10th, 2018

De tv-serie De Luizenmoeder bereikt ongekende kijkcijfers. Kunnen wij hier als marketing- en communicatiespecialisten nog iets van leren?

Als de soms ietwat kritische tv-columnist Han Lips van het Parool en de misschien nog wel meer kritische journalist Johan Derksen je serie de hemel in prijzen, valt er weinig meer te wensen. Afgelopen week zaten er op zondagavond ruim 3,5 miljoen (!) Nederlanders op de bank klaar voor de vierde aflevering van De Luizenmoeder. Dit maakt het programma zelfs tot het best bekeken NPO3-programma van de afgelopen tien jaar. Wat maakt deze nieuwkomer van de AvroTros tot zo’n enorm groot succes?

Taalgebruik
De woordkeuze is een van de succesfactoren van De Luizenmoeder. Termen als “traktatiebeleid” en “glansmethode” vliegen je om de oren tijdens het kijken van een aflevering. Dit is ook een van de basisregels voor een succesvolle marketing of PR-campagne: zorg dat je in alle communicatie voor de juiste tone of voice kiest, een die consistent is en jouw doelgroep aanspreekt. Kijk dus goed welke leeftijd je doelgroep heeft, waar ze in geïnteresseerd zijn en, belangrijker nog, welk taalgebruik zij zelf hebben. Je wekt de interesse van jouw doelgroep immers met een aansprekende boodschap waarin zij zich herkennen.

Herkenbaarheid
Een belangrijke stap naar een succesvolle campagne is om te zorgen voor herkenbaarheid bij je publiek. Door herkenbare momenten in kaart te brengen, trek je de aandacht van je doelgroep. Ook biedt dit mogelijkheden voor om zo verschillende doelgroepen aan te spreken, door verschillende situaties te schetsen. Ook in De Luizenmoeder is herkenbaarheid een van de redenen voor het grote succes. Iedereen kent immers wel een schooldirecteur Anton of Juf Ank. Of je nu naar schoolgaande kinderen hebt of niet, bijna eenieder van ons heeft op de basisschool gezeten en herkent iets van deze types. Uiteraard in uitvergrote mate, maar dit zorgt dan weer voor het vermaak. Deze schrijvers en tevens twee van de hoofdrolspelers maken de serie onder andere tot een enorm succes.

Humor
Zoals al eerder gezegd, en voor mijn medefans waarschijnlijk herkenbaar: de serie zit vol met humor. Het dagelijkse gedrag van schoolpersoneel, ouders en kinderen wordt, samen met behoorlijk wat politiek incorrecte grappen, flink overdreven. Nu zeg ik niet dat je je als merk met deze politieke incorrectheid in een marketing of PR-campagne moet verbinden, maar humor is zeker een belangrijk aspect van een succesvolle campagne. Kijk bijvoorbeeld naar de succesvolle campagne van een Nederlandse bierbrouwer. Met de boodschap #carnavalvrij probeert het merk op een grappige en overdreven manier een nationale feestdag te verkrijgen middels een petitie. Of het nou lukt of niet, veel positieve aandacht krijgt het merk wel degelijk in de media.

Ambassadeurs creëren
De Luizenmoeder kwam in de week voor de televisie première aan bod bij De Wereld Draait Door. Met Matthijs van Nieuwkerk als groot fan van het eerste uur was de eerste stap naar het succes gezet. Daarna kwam de serie nog vele malen voorbij tijdens De Wereld Draait Door, met als hoogtepunt André van Duin die gebaseerd op het liedje van Juf Ank een ware carnavalskraker introduceerde.

Nu is het als merk natuurlijk niet mogelijk om dagelijks door Matthijs van Nieuwkerk voor ruim één miljoen kijkers de hemel in geprezen te worden. Wel is het belangrijk om ambassadeurs voor je merk te creëren. Ook hier gaat het weer om de juiste match met je merk. Zoek in het hart van je doelgroep. Een merk heeft ambassadeurs nodig die jouw boodschap uitdragen, fan zijn of in je geloven. Dit zorgt voor een hogere geloofwaardigheid en wekt nieuwsgierigheid op bij het grote publiek. Het gaat niet altijd om die meest bekende influencer met het grootste bereik maar juist om de perfecte combinatie van mensen met de boodschap die je als merk wilt overbrengen.

Ieder merk hoopt natuurlijk dat er op maandagochtend bij het koffieapparaat vol enthousiasme over zijn nieuwste campagne wordt gepraat. Wie weet dat deze tips hier in de toekomst een bijdrage aan kunnen leveren.

Bron: marketingtribune.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *