Over De Luizenmoeder

De Luizenmoeder is een Nederlandse comedyserie van AVROTROS, waarin Jennifer Hoffman de titelrol speelt van luizenmoeder. De serie, die zich afspeelt op een basisschool, ontving lovende kritieken. Het programma is een satire op het gedrag van ouders en schoolpersoneel, tegen elkaar, de kinderen en onderling. Op 5 februari 2018 werd door omroep AVROTROS bekend gemaakt dat er een tweede seizoen komt.

Het verhaal
Het verhaal speelt zich af op de basisschool De Klimop. Op de eerste schooldag maakt nieuwkomer Hannah met haar dochter Floor kennis met de andere moeders op het schoolplein. Ook maakt ze kennis met de voorzitster van de ouderraad Nancy en schooldirecteur Anton. Als ze de klas van juf Ank niet kan vinden, komt ze te laat in haar klas. Met deze valse start kan juf Ank maar weinig begrip opbrengen. Als bij Floor hoofdluis wordt geconstateerd, wordt Hannah gekozen als luizenmoeder.

Juf Ank is de juf van groep 3. Ze zingt veel, zowel tegen leerlingen als ouders. Ze laat haar eigen opvattingen duidelijk merken, echter als iemand anders een opvatting heeft wijst ze diegene erop dat dit geen goede manier van werken is. Bij aanvang van de les zingt juf Ank het lied ‘Hallo allemaal, wat fijn dat je er bent’ als teken dat de ouders het klaslokaal dienen te verlaten en de kinderen plaats moeten nemen. In aflevering 2 maakt ze een zogeheten zwaailicht. Dit is een licht met oranje folie ervoor, dat laat zien of ouders mogen zwaaien naar hun kind of niet.

Ontvangst
De eerste aflevering op 14 januari 2018 werd bekeken door 750.000 kijkers. In de week daarop keken echter nog eens 844.000 personen de aflevering uitgesteld, waarmee het totale aantal kijkers op 1.594.000 kwam. Dit was een terugkijkrecord voor de Nederlandse televisie.

Dit record werd bij de volgende afleveringen verbroken. De tweede aflevering werd in totaal door 2,6 miljoen mensen bekeken, waarvan ongeveer 1,2 miljoen “terugkijkkijkers”. Bij de derde aflevering steeg het aantal kijkers naar bijna 3,9 miljoen, waarvan 1,5 miljoen de uitzending later bekeken.

Het lied ‘Hallo allemaal, wat fijn dat je er bent’ (zie deze pagina) werd op 23 januari door de AVROTROS op Youtube geplaatst en binnen enkele dagen gecoverd en geremixt door verschillende artiesten. Bij DWDD werd het op 26 januari door AndrĂ© van Duin met Roxeanne Hazes als carnavalsnummer uitgevoerd inclusief een spontane polonaise. Het optreden van AndrĂ© van Duin inspireerde tot een carnavalskraker uitgebracht door de Gebroeders Rossig.